KARBURANTI: EMRI I RI DHE SIMBOLET E REJA

Emrat e karburanteve u ndryshuan më 12 tetor 2018 në 28 shtetet anëtare të BE dhe shtatë vende fqinje (Islanda, FYR Maqedonisë, Turqia, Norvegjia, Zvicra, Serbia dhe Lihtenshtajni).

Ky harmonizim evropian është krijuar për të bërë më të lehtë për shoferët të përdorin në vendet e huaja dhe për të shmangur gabimet kur zgjedhin karburantin. Emrat e karburantit ndiqen nga simbole të reja në pompat e pompës së benzinës.
Njihuni me etiketat e reja dhe emrat e karburanteve.

MARKA TE REJA

3 FORMA, 3 NGJYRA

Photo1_555x318

Llojet e karburantit ndryshojnë sipas simboleve të reja me një ngjyrë specifike:
• Karburantet e benzinës janë shënuar me qarqe në të cilat është shkruar emri i çdo karburanti
• Karburanti i naftës është shënuar me katrorë
• Karburantet e gazta janë të shënuara me romboid.

Benzina karakterizohet nga ngjyra të ftohta (bruz ose të gjelbër), naftë me ngjyra të ngrohta (të verdhë ose portokalli) dhe karburant i gaztë nga blu.

 

EMRA TË RI TË KARBURANTIT

Emrat e rinj u ndihmojnë shoferëve të identifikojnë karburantin që i përshtatet automjetit të tyre.

BENZIN
Photo2_308x176

Emrat e karburanteve të benzinës fillojnë me shkronjën E, e cila pasohet nga një numër që korrespondon me sasinë maksimale të lejuar të etanolit.
Benzina pa plumb 95 ose 98 tani quhet E5, sepse përmban deri në 5% bioetanol; SP95 E10 mbetet E10, ndërsa super etanoli tani quhet E85.

 

DIZELL

 

Photo3_308x176

Emrat e karburantit të naftës fillojnë meshkronjën B, e cila pasohet nga një numër që tregon sasinë maksimale të lejueshme të biokarburantit të prodhuar nga perimet ose vaji i kafshëve.
Diesel standarde është bërë B7, ndërsa karburant i ri dizel, i cili mund të përmbajë deri në 10% të biokarburanteve, bëhet B10. Nafta sintetike tani quhet XLT.

 

KARBURANT I GAZIT

 

Photo4_308x176

Emrat e karburanteve të gaztë janë ndryshuar krejtësisht: hidrogjeni tani quhet H2, dhe tymi të tjera të gaztë marrin përsipër akronimin anglisht.
GPL bëhet LPG, gaz natyror i kompresuar – CNG, dhe gaz natyror i lëngshëm – LNG.

 

CITROËN DHE EMRAT E RI TË KARBURANTIT

Etiketa të reja, tani, mund të shihen në pompat e benzinës. Gradualisht, ato do të përfshihen në udhëzimet operative dhe në kapakët e mbushjes së karburantit të të gjitha automjeteve të reja të shitura në Evropë.