August 1, 2018

PUNA E MADHE SHPAGUHET

45TA RALLY FINLAND, PREJ 26 DERI 29 KORRIK

Me fokusin e saj tashmë të zhvendosur në sezonin e ardhshëm, qasja e Citroën Total Abu Dhabi WRT u shpërblye me vendin e dytë të siguruar nga një Mads Østberg në formë të parezistueshme. Ky podium i tretë i sezonit, pas vendeve të dyta dhe të treta të mbledhura në Suedi dhe Meksikë respektivisht, konfirmon nivelin shumë të lartë të performancës së C3 WRC.

Historia e garës

Duke fituar tashmë katër fitore të përgjithshme (2008, 2011, 2012 dhe 2016) këtu në fazat finlandeze ultra të shpejta, ku keni nevojë për një makinë të saktë në të cilën shoferët ndjehen veçanërisht të sigurt, Citroën kanë treguar vlerën e tyre shumë herë në këtë ngjarje shumë të pazakontë . Dhe tubimi i këtij viti nuk u bë përjashtim i rregullit! Duke filluar në rrëmujë, ku Mads Østberg – i bindur se kishte makinën më të mirë që ai kishte shtyrë ndonjëherë në këto faza (në trembëdhjetë paraqitje!) – kryesonte listat e orëve, të ndjekura nga afër nga Craig Breen. Prandaj, ishte e qartë që në fillim se çifti i Citroen do të ishte një forcë që do të llogaritej me këtë fundjavë. Norvegjia menjëherë rrëmbeu vendin e dytë kur filloi aksioni i vërtetë në SS2, përpara se të merrte kryesimin në SS4 falë fitores së parë të fazës. Me dy fitore në dy faza në pasdite, ai mbante epërsinë për katër faza, para se të përfundonte ndeshja e hapjes në vendin e dytë, vetëm 5.8s prapa Tänak, fituesi i së ardhmes. Nderkohe, Craig Breen ka zgjedhur për fat të keq një birë (SS2), e cila i kushtoi atij 47.8s dhe me të, çdo shans për të shfaqur në mesin e udhëheqësve. Ai nuk ishte në gjendje të kompensojë kohën e humbur dhe për këtë arsye e gjeti veten lart në rendin e punës (i treti në rrugë për dy ditët e ardhshme) në një sipërfaqe ku përmirësimi përmirësohet pasi që shumë makina përfundojnë fazat. Sidoqoftë, sapo kushtet ishin më të këndshme ndaj tij, irlandezja kapi mundësinë më të vogël për të treguar ritmin e tij, siç shihet në fitoren e skenës në SS8 dhe kohën e vendosur në Fazën e Fuqisë (+ 1.7s mbi 11.12km), përfundimisht duke i dhënë fund tubimi në pozitën e tetë. Në shfaqjen e tij të dytë të WRC-së të vitit pas Argjentinës, përparimi i Khalid Al Qassimit u ndal në të shtunën në mëngjes pas një gabimi në SS12. Ai u bashkua me rregullat e Rally 2 të dielën dhe vazhdoi garën. Ndërkohë, Mads Østberg mori të shtunën, ku ai kishte pushuar të premten, duke mbajtur sulmet e vazhdueshme të Jari-Matti Latvala, një ish-fitues tre herë i ngjarjes. Ai mori një çojë 5.4s në ndeshjen e fundit të së dielës, pavarësisht se ishte pa dyshim i penguar duke mbajtur një gomë shtesë rezervë në loopin e pasdites. Kur veprimi rifilloi të dielën në mëngjes, norvegjezja 30-vjeçare i bëri të qarta qëllimet e tij ndaj rivalëve të tij me një tjetër fitore në fazë, e katërta e fundjavës! Ai e mbylli Latvala në mënyrë të mrekullueshme drejt përfundimit për të përfunduar në pozitën e dytë, rezultatin më të mirë të tij në këtë tubim portreti pas dy përfundimeve në vendin e tretë (2013 dhe 2015).