Automjetet komerciale

KAMION

01_histoire_vehiculesutilitaires_camions_capture

Kamioni i parë Citroën ishte B15, i cili u shfaq në tetor 1926 dhe që për herë të parë kishte kapacitet për ngarkim prej 1000 kg. Gjatë viteve 30, versionet e kamionëve si C4 dhe C6, pastaj Llojet 29, T32, T23 dhe T45 shumëfishohen.
Gjatë viteve 50, këto kamionë vazhdojnë të kënaqin konsumatorët që vlerësojnë besueshmërinë dhe forcën e tyre. Në shtator 1953, ata morën një kabinë të re, dhe vetëm T45 ndryshon emrin e saj në T55, pastaj T46, T47, T48 dhe T60 në varësi të versionit dhe motorit.

Në tetor të vitit 1965, gama u ridizajnua plotësisht dhe u pajis me kabinën ultra-moderne Belfegor (Belphégor). Pasi lansoi një gamë të re me Berliet në 1969, Citroën ndërpreu prodhimin e kamionëve në vitin 1973.

KOMBI

02_histoire_vehiculesutilitaires_fourgons_capture

Në qershor të vitit 1939, me anonimitet të plotë, Citroën me TUB filloi revolucionin e automjeteve të lehta. Ky kamion MPV kishte një makinë tërheqje me rrota të përparme, një prag të ulët të ngarkesës dhe një derë anësore rrëshqitëse. Ai i vendosi themelet e automjeteve moderne.
Pas luftës, Lloji H (i nisur në gusht 1948) do të përfitojë nga përvoja e fituar në paraardhësin e saj. I fuqishëm dhe rezistent, prodhimi i tij jashtëzakonisht i gjatë do të përfundojë më 14 dhjetor 1981. Ai pastaj mbështetet në C35 (1974-1991), por edhe në markën C25, e nisur në janar të vitit 1974.
Jumper dhe Jumpy do të pasojnë në mars 1994 dhe tetor 1995. Brezi i dytë i këtyre modeleve do të vendoset për shitje në qershor 2006 (Jumper) dhe janar 2007 (Jumpy).

 

KOMBI TË VEGJËLI

03_histoire_vehiculesutilitaires_camionnettes_capture

Citroën gjithmonë ofroi automjete të vogla të shpërndarjes, dhe madje edhe 10HP, e cila u lansua në vitin 1919, kishte një version të shpërndarjes. Gjatë viteve 20 dhe 30: B2, 5HP, B12, B14, C4, C6, 8CV, 10CV, edhe Traction Avant (11CV) vazhdon me sukses gamën e mjeteve të shpërndarjes.
Pas Luftës së Dytë Botërore, u shfaq një van 2CV. Ai u shit në versione të ndryshme nga viti 1951 deri më 1978, dhe u zëvendësua nga Acadiane. Ky model, i cili bazohet në Diana, prodhohet deri në vitin 1987, dhe ndërkohë, në vitin 1984, u lançua C15.
Shumë i suksesshëm, C15 do të përfundojë karrierën e tij në 2006 dhe Berlingo do të fillojë vetëm në vitin 1996. Aktualisht, gama e automjeteve të vogla shpërndarëse përbëhen nga seria e parë Berling, No Launch 2007 dhe serija e dytë Berling që u shit për shitje në vitin 2008.