Reklamimet

NGJARJET SPECIALE

01_histoire_publicite_evenementiel_capture

Politika e komunikimit Andre Sitroena (André Citroën) e vendosi spektaklin e parë. Në hapjen e Panairit të Automobilizmit të 7-të në 1922, aeroplani në qiellin e Parisit me tym shkruan emrin Citroën që zgjaste 5 km.
Nga 1925 deri më 1934, Citroën shkruajti emrin e saj në Kullën Eifel (250000 llambë dhe 600 km tela elektrike) me shkronja të lehta me lartësi prej 30 metrash. Këto dritat janë udhëzimet e Charles Lindbergh gjatë momenteve të fundit të kalimit të Atlantikut.
Njoftimi nganjëherë mori forma të pabesueshme, të tilla si karvanët komercialë të përbërë nga të gjitha lojrat e automjeteve, të cilat udhëtonin në rrugët franceze dhe të cilat ndaleshin për një ose dy ditë në shitjet lokale të Citroën.

 

SINJALIZIMI

02_histoire_publicite_signaletique

Reklama e parë e Citroën për makinën u shfaq në vitin 1919. Ajo njoftoi tipin e famshëm A … një muaj përpara prodhimit të tij. Ky ndjenjë e parashikimit, si dhe ndjesia e pabesueshme e inovacionit dhe spektakolare karakterizojnë politikën e komunikimit të Andre Sitroen (André Citroën).
Në atë kohë, sinjalizimi në rrugë ishte “i sponsorizuar”. Andre Sitroen shpejt e kuptoi se kjo është një mënyrë për të rritur popullaritetin për kompaninë tuaj. Ai i mbushte të gjitha rrugët franceze me sinjale dhe shenja që shënonin “Dhuratën e Citroënit”.
Gjithsej 150,000 borde u krijuan nëpër Francë … 150,000 shenja që i ngjajnë sinjalizimit të përdorur nga vetë markë: Andre Sitroen parashikoi gjithçka.

TELEVIZIONI

03_histoire_publicite_television_capture

Në vitin 1968 me Spacek (2CV), Citroën zbuloi reklamat televizive. Por që nga viti 1974, me hyrjen në skenën e agjencisë së marketingut RSCG, bredni vendoset në ekranet e vogla.
Citroën bëri një reklamë të shkëlqyeshme me automjetin e vizave, në të cilin ai katapultoi një automjet nga transportuesi në det, pas së cilës u ngrit në një nëndetëse. Slogani ishte “Visa i shkatërron flokët – Visa, ça décoiffe”. Në vitin 1985, fushata “Wild Chevron” lë të kuptohet në epokën e reklamave spektakolare dhe Citroën me guxim e vendos një në murin kinez.
Në vitin 1993 me Xanti, Citroën prezanton një slogan të ri: “Ju as që mund të imagjinoni se çfarë mund të bëjë Citroën për ju”. Duke vazhduar të tregojë kreativitet të madh, Citroën po i afrohet komercializmit për produktin. Një shembull është filmi i vitit 2005 “C4 Dancer” që u shikua në të gjithë botën.

 

SHTYPI

04_histoire_publicite_affichage_capture

Andre Sitroen (André Citroën) i kushton rëndësi të madhe reklamave. Kështu, gjatë rrjedhës së viteve 1920, Pierre Louys bëri reklama të fenomeneve dhe fton artistë të tjerë të talentuar. Ai ishte një hartues, fotograf dhe reklamues kryesor deri në vitin 1934.
Në vitin 1957, një epokë e re filloi me ardhjen e Robert Delpier (Robert Delpier). Genius, i talentuar për fjalë dhe imazhe, krijon një stil të ri që përmban punë të detajuar dhe stil të pazakonta. Ai harton spaçek dhe DS duke përdorur teknika dhe materiale avangarde.
Në vitin 1981, tetë vjet pas ardhjes së RSCG, Savinjak (Savignac) dha reklama të reja të ndritshme dhe të gëzuara. Me pak fjalë, reklamimi i Citroën është pjesë e historisë së markës dhe ka lënë një shenjë të pashlyeshme.