Aventura

“CROISIÈRE” EKSPEDICIJE

01_histoire_aventure_croisieres_capture

Në mënyrë që të tërheqë vëmendjen tek automjetet e tij gjysmë-track, të nisura në vitin 1922, Andre Sitroen (André Citroën) vendosi të kalonte Saharën: Toggourt-Tombouctou-Toggourt nga 17 dhjetori 1922 deri më 7 mars 1923 .
Pas këtij suksesi, pasuar nga “Ekspedita e Zezë” gjatë së cilës, nga 28 tetori 1924 deri më 26 qershor 1925, kalon gjithë kontinentin afrikan në jug nga Kolomb-Bešar “Colomb-Béchar” në Cape Town.
“ekspedicite a verdhë” kalon në kontinentin e Azisë prej 4 prillit 1931 deri më 12 shkurt 1932, nga Bejruta deri në Pekin. Citroën do të dërgojë admiral Berdu tri automjete me gusenice për ekspeditën e tij antarktike nga 25 shtatori 1933 deri më 2 shkurt 1935, si dhe pesë vetura për “Belu Ekspediciju”, e organizuar nga 4 korriku deri 24 tetor 1934 në malet shkëmbore (Kanada).

RELI RAID  “RALLY RAIDS”

02_histoire_aventure_raids_capture

Kampioni i parë Citroën Rally (Paris-Kabul-Paris) u organizua në gusht të vitit 1970 dhe përfshiu 494 Mehari, Diane dhe Space (2CV). Pas ekspeditës në Ekspeditën e Verdhë, shtegu mbulonte një distancë prej 16,500 km.
Suksesi i kësaj aventure ishte i tillë që një vit më vonë u organizua një konkurs Paris-Persepol-Paris për t’i lejuar ekipet 467 të zbulonin kryeqytetin e vjetër të Perandorisë Perse dhe të kalonin 13.500 km. Në vitin 1973, spaçek , të cilat morën pjesë në një ekspeditë afrikane, filluan një udhëtim të gjatë 8000 km përgjatë Saharës.
Është e nevojshme të presësh në vitin 1988 për Operacionin Dragon, gjatë të cilit 140 evropianë të rinj me automjetet AX u drejtuan për kalimin e Kinës nga jugu në veri, duke tejkaluar 4500 km. Më në fund, në vitin 1997, në pjesën jozyrtare të Master Rally, u organizua Berlingo Raid: nga Parisi në Moskë deri në Samarkand, 157 skuadra morën pjesë në aventurën prej rreth 8500 km.