Inovacionet

PRODHIM MASIV

01_histoire_innovation_production2masse

Në historinë e makinave, Andre Citroen (André Citroën) do të kujtohet kryesisht si një njeri i cili solli në Evropë teknikat e prodhimit masiv bazuar në teoritë e Fordizmit.
Ai ishte i pari në Paris i cili i kishte përdorur ato që nga viti 1919 për të prodhuar një model 10HP (ose Tipi A). Këto teori, të cilat më pas ishin të reja, bënë të mundur që nëpërmjet një rrip transportieri të prodhonin shpejt një numër të madh automjetesh që mund të shiten në mënyrë të lirë.
Në vitin 1912, Andre Sitroen, një njeri me një pasion për risi, shkoi në Shtetet e Bashkuara në fabrikën e Ford River në Detroit. Ai personalisht u bind në mënyrën e organizimit të prodhimit industrial.

 

KAROSERI E TËRA NGA ÇELIKU

02_histoire_innovation_carrosserietoutacier

Në fillim të viteve 1920, trupat e automjeteve ishin bërë nga një kornizë druri që ishte e fiksuar në një shasi të pllakave metalike. Andre Sitroen (André Citroën) e zëvendëson këtë proces me një trup tërësisht çeliku. Në 1923, gjatë udhëtimit të tij në Shtetet e Bashkuara, ai zbuloi një procedurë të re të hartuar nga Budd.
I quajtur Trupi i plotë çeliku, ky trup ka pasur shumë përparësi. I fortë dhe i fortë, ai ofroi siguri më të mirë, por gjithashtu një rehati të shkëlqyeshme. Në tetor 1924, ky trup u përdor për herë të parë në B10, dhe dy vjet më vonë, duke nisur B14 të ri, filloi të përdoret në të gjitha automjetet.
Në vitin 1934, kur filloi Traction Avant, një trup i plotë çeliku konsiderohet ende një zgjidhje avangarde. Filloi të përdoret në të gjitha automjetet gjatë viteve 1950.

 

MOTORI I LIDHUR NË KAROSERI ME NDIHMËN E AMORTIZATORËVE

03_histoire_innovation_moteurflottant

Në tetor të vitit 1931, Andre Sitroen (André Citroën) u kthye nga një udhëtim tjetër nga Shtetet e Bashkuara. Si zakonisht, ai u kthye me ide të reja si motori i varur në trup (karoseri) me një amortizues (ose Floating Power Engine). Një ide që do të kontribuojë edhe njëherë në modernizimin e automjetit.
Kjo shpikje, e zhvilluar në Francë në fillim të viteve 20, është pranuar dhe zbatuar me sukses nga Chrysler që nga viti 1931. Shpikja konsiston në reduktimin e dridhjeve të motorit duke vendosur pjesë elastike të gomës ndërmjet saj dhe shasisë.
Në prill të vitit 1932, C4 dhe C6 (emri i të cilit u ndryshua në MFP për Moteur Floating Power) janë të pajisura me të. Citroën përsëri kapërcen të gjithë konkurrentët e saj evropianë. Që atëherë të gjithë Citroën do të ketë një motor të varur në trup (karoseri) me një amortizues.

 

TËRHEQJE ME RROATAT E PARA

04_histoire_innovation_tractionavant

Që nga fillimi i industrisë së automobilëve ekziston një ide e transmetimit të makinës drejt rrotave të përparme. Fardier de Cugnot i famshëm (1770) u mundësua nga një motor që ishte nën rrotën e përparme. Shumë prodhues të vegjël kanë hyrë në këtë aventurë me më shumë ose më pak sukses.
Në mars të vitit 1933, Andre Sitroen (André Citroën), gjithmonë duke kërkuar ide të reja dhe inovative, u kërkon inxhinierëve të tij të studiojnë këtë çështje. Në maj 1934, ai u bë prodhuesi i parë i madh për të ofruar një makinë me rrota të përparme: Traction Avant (7CV).
Pavarësisht disa vështirësive, automjeti shkaktoi një ndjesi të gënjeshtrës së tij në rrugë. Gjatë viteve 50, 60 dhe 70, shumë prodhues do të kalojnë nëpër Citroën.

 

KAROSERI NJË PJESËSHE

05_histoire_innovation_carrosseriemonocoque

Nga të gjitha risitë e prezantuara nga Citroën tek Traction Avant në maj të vitit 1934, karroca një pjesëshe është sigurisht më e rëndësishmja dhe inovative pas asaj të tërheqjes me rrotat e para.
Më parë, shasi dhe karroca u prodhuan ndaras dhe pastaj u bashkuan së bashku gjatë prodhimit të automjetit. Me këtë risi, ato janë bashkuar në një pjesë që kryen të dy funksionet.
Kjo zgjidhje teknike jo vetëm që rrit komoditetin dhe sigurinë e pasagjerëve, por gjithashtu lejon që shasia të hiqet dhe të ulë qendrën e gravitetit të automjetit që përmirëson shtrirë në rrugë. Sot, parimi i karrocerisë në një pjesë përdoret për të gjitha automjetet, madje edhe në nivelet më të larta të sporteve automobilistike.

DRITAT LËVIZËSE

06_histoire_innovation_pharestournants

Duke u nisur nga fakti se errësira redukton ndjeshëm sigurinë, sidomos në rrugën me kthesa, ekipi i Citroën, që nga tetori i vitit 1967, i shton dritave të tjera dritat shtesë të DS dhe ID që mund të kthehen.
Prej atëherë, nëse është një kthesë e butë ose e mprehtë, shoferët mund të lëvizin çdo ditë pa rrezikun e goditjes së një këmbësorë ose biçikletë pa drita në momentin e fundit. Kjo risi u miratua njëzëri.
SM, nisur në mars 1970, merr me sukses këto dritat. Ideja u braktis për disa vjet dhe pastaj në stilin e saj u kthye në tetor 2004 me dritat drejtuese të Xenon në makina C4 dhe C5. Sot, C6, C4 Picasso dhe C5 e re janë të pajisura me ta.

HAPSIRËVIZUALE

07_histoire_innovation_visiospace

Futur në vitin 2006 në Grand C4 Picasso, koncepti Visiospace kombinon dukshmëri të jashtëzakonshme dhe brendësin e gjerë.
Karakteristikat kryesore të Visiospace: xhami panoramike, e cila ofron shkëlqim të jashtëzakonshëm, si dhe një fushë të gjerë të parë. Kjo dukshmëri kontribuon në gëzimin e makinës dhe është gjithashtu një mjet i dobishëm për sigurinë.
2009, C3 i ri po ndryshon konceptin për t’u prezantuar me Visiodrive me një veçori të veçantë. Mjeti ka një sipërfaqe të madhe xhami, kështu që taksi është larë në dritë. Përveç dritës dhe dukshmërisë, xhamat e Zenith japin pasagjerë C3 Visiospace me një përvojë të pabesueshme.

 

 

AMOTRIZIM HIDROPNEUMATIK

08_histoire_innovation_suspensionhydraulique

Hulumtimi i parë hidropneumatik i stafit filloi në vitin 1944 në Spaček (2CV)! Megjithatë, në vitin 1954, Traction Avant (15 CV) është modeli i parë i pajisur Në pjesën e pasme.
Në 1955, risi ishte nisja e DS19, e cila mbështetet në të katër rrota. Ky mjet i ri është përmirësuar duke u shtrirë në rrugë dhe duke rritur rehatinë, duke ruajtur një lartësi konstante të automjetit.
Derisa GS doli në 1970, ky amortizim u ofrua në automjetet DS dhe ID. Ajo është instaluar më vonë në automjetet CX, BX, XM, Xantia, C5 dhe C6.
Me përdorim të gjerë të elektronikës, pezullimi hidropneumatik bëhet një mbështetje aktive që quhet hydroractive (Hydractive) dhe hydroaktiv3 + (Hydractive III +), veçanërisht në C5 të ri.

 

STOP AND START

09_histoire_innovation_stopandstart

Citroën është markë e parë për të komercializuar teknologjinë Stop & Start me C3 Stop & Start në 2005. Kjo risi zvogëlon konsumin e karburantit dhe emetimet e CO2, dhe funksionimi i automjetit është shumë më i qetë.
Teknologjia Stop & Start fiket motorin pak para mbërritjes së automjetit (në një semafor, në një turmë …), duke e drejtuar përsëri kur shoferi “liron” frenën.
Prej vitit 2010, Citroën ofron një gjeneratë të re të Stop & Start, e cila do të jetë e disponueshme përgjatë gjithë gamës. Ky gjeneratë e dytë, e cila është më efikase, do të reduktojë konsumin e karburantit dhe emetimet e CO2 me rreth 15% në qytet.