Sport

TESTET E QËNDRUESHMËRISË

01_histoire_sport_epreuvesendurance

Me iniciativën e prodhuesit të naftës Ulja Jako, garat e famshme të garave të makinave Rosalie u mbajtën në rrugën e garave Lina-Montleri. Tetë automjete garuan në mes të tetorit 1931 dhe korrikut 1935. Ata arritën 358 të dhëna ndërkombëtare dhe 192 rekorde botërore.
Nga marsi deri në maj 1936, modelet C6 ose 15CV me një motor me gjashtë cilindra, me përjashtim të Rosalie vogël (8CV me një motor me katër cilindra), Rosalie VII (7CV Traction Avant) dhe Rosalie IX, 11CV Légère Traction Avant me një vend të vetëm, përfundoi testin e qëndrueshmërisë prej 100,000 km.
Dy automjetet e tjera Citroën që garuan në pistën e garës ishin: Spéciale Citroën pajisur me një motor të ri dizel që përdornin furgonat në vitin 1937, dhe Barbot Spéciale bazuar në 2CVA në vitin 1953. vit.

RELli

02_histoire_sport_rallyes_capture

Konkurimet e para zyrtare të Citroënit në këtështeg ishin me automjetin DS, mbështetja e të cilit ishte hidropneumatike ishte një sukses i madh. Pasi DS ndoqi SM, atëherë CX, i cili në fund të viteve 70, mori emrin në shtegut e Paris-Dakar. Nga viti 1990 deri në vitin 1997, me raundin e rradhës së ZX, Citroën do të drejtojë Kampionatin Botëror të Rally në të gjithë terrenin dhe pastaj, si prodhues, fiton pesë tituj.
Në kërkim të sfidave të reja, në vitin 1998, Citroën foli rreth tubimeve tradicionale me Xsara Kit-car. Me këtë automjet, marka arrin fitoret e para në botë.
Në vitin 2001, Citroën u transferua në Kampionatin Botëror të Rally (WRC), duke synuar së pari me Sébastien Loeb. Në vitin 2009, pavarësisht nga pushimi në vitin 2006, markë me dy kallëzorë fitoi pesë tituj në kategorinë e prodhuesve.

KAMPIONATI BOTËROR NË RELLI  (WRC)

03_histoire_sport_wrc_capture

Pas një sezoni të testeve në kampionatin francez, Citroën filloi të garonte në Kampionatin Botëror të Rally (WRC) në 2001. Në fund të sezonit, një shofer i ri premtues merr hapat e parë në Rally Sanremo. I qetë dhe i përqendruar plotësisht, Sebastian Leb (Sébastien Loeb) fiton vendin e dytë në podium.
Histori po ndodhte dhe asgjë tjetër nuk mund ta ndalonte atë. Citroën dhe ekuipazhi Leb / Elena ngjiten në majë. Në vitin 2003, Citroën fitoi të parat titujt e tetë të botës. Sezoni pasues, Sebastian Leb dhe Daniel Elena fituan të parat në një rresht me nëntë tituj të njëpasnjëshëm … Që atëherë, me të njëjtin sukses, C4 WRC dhe DS3 WRC kanë zëvendësuar Xsaru WRC.